VAKIFLARA MUAFİYET
Vakıflar, gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır.
Vakıf Türk Medeni Kanunu’nun 73. maddesinde;
“Başlı başına mevcudiyeti haiz olmak üzere, bir malın belli bir gayeye tahsisidir.” şeklinde tanımlanmıştır.
Daha geniş bir tanımı ile vakıf; bir mal veya hakkın geliri ile birlikte başlı başına bir varlığa sahip olmak üzere, kişinin kendi iradesi ile özel mülkiyetinden çıkartılarak bir daha geri alınmamak kaydıyla resmi senetle belirlenmiş bir amacın gerçekleştirilmesi için tahsis edilmesidir.
Vergi kanunlarına göre kendileri için vergi borcu doğuran bir olay bulunmakla beraber aynı vergi kanunu ile belirli kişi ve grupların vergi dışı bırakılmasına vergi muafiyeti denir.
Vergi Mevzuatında Vakıflar, tüzel kişiliği itibariyle kurumlar vergisinin konusu dışındadır (Bunlara ait iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefidir).
Vakıflar, Medeni Hukuk tüzel kişisi statüleri ve belli bir malın belirlenen bir amaca tahsisi şeklinde gelişen fonksiyonları gereği, genel olarak birer hayır kurumu niteliğindedirler.
Bu yapılarından dolayı vakıflara mali idare tarafından vergi muafiyeti tanınmıştır.
Ancak vakıfların muafiyetten yaralanabilmeleri belli şartlara bağlanmıştır.
23.03.2013 tarih ve 28596 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3 Seri nolu Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ ile vakıfların vergi muafiyetinde yararlanma şartı olan faaliyet süresine yönelik yeni düzenleme yapılmıştır.
2. Yasal Düzenleme
4962 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkındaki Kanunun 20'nci maddesinde;
“Gelirlerinin en az üçte ikisini nev’i itibariyle genel, katma ve özel bütçeli idarelerin bütçeleri içinde yer alan bir hizmetin veya hizmetlerin yerine getirilmesini amaç edinmek üzere kurulan vakıflara, Maliye Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınabilir.”
Bunların vergi muafiyetinden yararlanması ve muafiyetlerinin kaybedilmesine ilişkin şartlar, usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.
Olağan denetimler sırasında veya yaptırılacak özel denetimler sonucunda vergi muafiyeti tanınmasına ilişkin şartları kaybettikleri tespit edilen vakıfların vergi muafiyetleri, birinci fıkrada öngörülen yöntemle kaldırılabilir Hükmü yer almaktadır.
4962 sayılı Kanunla Maliye Bakanlığına verilen yetki çerçevesinde 1 Seri No’lu Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ ile vergi muafiyeti tanınmasına ilişkin şartlar ile bahsi geçen vakıfların yerine getireceği yükümlülükler ve muafiyetin kaldırılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir...